ФРЕНСКА СЕЛСКА ТОРТА

Здравейте днес ще ви представя прословутата Френска селска торта която признавам си започнах приготвянето и с доза страх защото не бях сигурна че ще се справя с приготвянето на платките за нея , но тестото се оказа толкова лесно за работа че ви приветствам да пробвате и вие . Вкусна , лека , лятна и за всеки повод тази торта ще се хареса на цялото семейство.





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

ЗА ТЕСТОТО:
*1 ЯЙЦЕ
*150 ГРАМА КРИСТАЛНА ЗАХАР ИЛИ 10 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ
* 200 МЛ ПРЯСНО МЛЯКО
* 50 ГРАМА ИЛИ 2 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ МЕД
* 13 ГРАМА СОДА БИКАРБОНАТ ИЛИ 2 ЧАЕНИ ЛЪЖИЧКИ
* 50 ГРАМА РАЗТОПЕНО МАСЛО , ОХЛАДЕНО
* 400 ГРАМА ПРЕСЯТО БРАШНО И ОЩЕ 50 ЗА ДОИЗМЕСВАНЕ НА ТЕСТОТО


ЗА КРЕМА:

* 1,200 КГ ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА ИЛИ 3 КОФИЧКИ ПО 400 ГРАМА
* 0,150 ГРАМА КРИСТАЛНА ЗАХАР ИЛИ 10 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ
* 1 ЕСЕНЦИЯ ВАНИЛИЯ


ТРЯБВА НИ И ОЩЕ:
* 1 БУРКАНЧЕ СЛАДКО ОТ БОРОВИНКИ (ПО ЖЕЛАНИЕ)
* 0,300 ГРАМА ОРЕХИ ( ПРЕДВАРИТЕЛНО ИЗПЕЧЕНИ И ОХЛАДЕНИ )



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

За да стане по- вкусна тортата трябва да изпечем предварително орехите в загрята фурна на 170 градуса за около 12 минути , след това ги оставяме да се охладят настрана. Залавяме се с платките за целта взимаме по-дълбока тенджера защото при приготвянето на съставките те увеличават размера си 5 6 пъти .1. В тенджерата слагаме захарта 150гр и яйцето


2. Разбъркат се добре и към тях се добавят  млякото, меда , содата и охладеното масло
3. Слагат се на котлона и започваме да разбъркваме докато сместа започне да се надига, наблюдаваме я докато стане с приятен карамелен цвят и без да спираме да разбъркваме. Процедурата продължава около 7-8 минути. Сместа няма да спре да се пени докато не я махнем от котлона затова не се притеснявайте.

4. Оставяме сместа на страна да се охлади леко. Слагаме брашното 400 грама в купата на миксера, прави се кладенче в което се изсипва леко охладената смес от тенджерата и размесваме с приставката за тесто или с дървена шпатула . Получената смес прехвърляме на набрашнения работен плот и доизмесваме тестото
5. Аз получих към 0,800 грама тесто което разделих на 6 равни топчета от по 0,130 грама
6. Всяка разточихме на по 2-3 мм дебелина по широки от формата в която ще е тортата ( аз използвах 26 см с падащи стени ) защото се свиват малко при печенето 
7. Фурната предварително загряваме на 170 градуса и върху хартия за печена поставяме една по една платките който печем за по 5-6 минути всяка
8. Не е нужно да се притеснявате че платките не са с еднаква форма , след изпичането и охлаждането им ги оформяме с помоща на формата в която ще е тортата
9. Дойде време за приготвянето на крема , за целта разбиваме заквасената сметана със захарта като по желание добавяме ванилия или лимонова кора , аз лично сложих ванилия. Орехите минаваме през блендер като не ги правим прекалено ситни а на по - едри парчета и ги оставяме настрана . 

10. Сглобяваме тортата като започваме с блат, крем, сладко и най отгоре орехи. На блат се падат около 7 супени лъжици от крема и 3 супени лъжици от орехите
11. На последния блат не слагаме сладко а само крем и орехи 
12. Тортата оставяме в хладилник най - добре за 24 часа за да се напият хубаво блатовете, разрязваме и се наслаждаваме на вкуса. :)


АКО ВИ Е ХАРЕСАЛА РЕЦЕПТАТА НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ ДА ДАДЕТЕ ЛАЙК , КОМЕНТАР ИЛИ ДА ПОСЛЕДВАТЕ СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ ФЕЙСБУК " ДЕСЕРТИ ЗА ВСЕКИ ВКУС" . :)





Коментари

Популярни публикации